Ръководство: Колекции
Колекциите са функционалност, която е достъпна за регистрирани потребители. Потребителят има опция за създаване на своя колекция от своя профил в портала. В своя профил потребителят вижда всички свои колекции.
Чрез опцията за редактиране (1) може да се направи промяна в името и описанието на колекцията.
При изтриване на колекция (2), колекцията се премахва от списъка с колекции в профила на потребителя. Обектите в колекцията не се изтриват, но се "разкачат" от изтритата колекция.
Към всяка колекция има информация колко броя обекти съдържа (3).
Най-новите колекции на потребителя са в началото на списъка „Моите колекции“.
Добавяне/Премахване на обект към/от колекция
Към компактния изглед на Културна Ценност има иконка за добавяне на избраната Културна Ценност към Колекция. Добавянето към колекция става чрез избор на бутонче .
При кликване върху бутончето, системата извежда списък с колекциите на потребителя, за да може да си избере към коя колекция да добави обекта. Един обект може да се закачи към множество колекции.
От този екран има и възможност за създаване на нова колекция.
Потребителят може да премахне даден обект от своя колекция като през прозорчето за избор на колекция махне отметката от колекцията. Това прозорче може да се отвори и през страницата Профил > Колекции, след това отваряне за разглеждане на някоя от колекциите и обектите в нея.
Добавяне/Премахване на множество обекти към/от колекция
От компактния изглед на Културна Ценност потребителят може да маркира няколко обекта и всички наведнъж да добави към колекция (или повече от една). Маркирането на обекти става чрез отметка . Когато са избрани обектите, в горната част на екрана се активират допълнителни действия. Едно от тях е Добавяне към колекция
. Това действие отваря екран за избор на колекция или колекции, към които да се добавят избраните обекти – както при добавяне на единичен обект.
Премахването на много обекти наведнъж от колекция е по подобен начин. Ако са макрирани повече от един обекти, от списъка с колекции може да се размаркират само онези колекции, към които са добавени всички избрани обекти. Например, обект А е добавен в колекция 1, обект Б е добавен към колекции 1 и 2. Ако са избрани обекти А и Б, то за размаркиране ще се появи само колекция 1. В този случай, обект Б няма да може да се махне от колекция 2, ако е маркиран заедно с другия обект.
Споделяне / скриване на колекция
От своя профил, разглеждайки дадена колекция, потребителят има възможност да сподели избраната колекция като от плъзгача „Лична“ промени на „Публична“. Преди да стане видима за всички потребители, тази промяна трябва да премине през преглед и одобрение от администратор.
Споделените колекции се виждат от всички потребители на портала през главното меню „Колекции“.
Потребителят може да скрие отново колекцията, която е споделил. В този случай тя остава като негова лична колекция и се вижда само в неговия профил. За скриване на колекция не е неоходим преглед и одобрение от администратор.