Платформа за дигитализация и достъп

Платформа за дигитализация и достъп

Ръководство: Регистрирани потребители

Вход в портала с потребителско име и парола

От главното меню потребителят избира опция „Вход/Регистрация“, след това „Вход“.


Отваря се форма за въвеждане на потребителско име и парола за вход.


При въвеждане на данни в полетата и избор на бутон за вход, се прави проверка за съответствие между въведените данни.

  • ·        При съответствие се отваря страницата на профила на потребителя.
  • ·        При несъответствие се извежда грешка.

При последователни 3 неуспешни опита за вход се изисква допълнителна верификация чрез captcha.

При последователни 5 неуспешни опита за вход профилът се блокира за 30мин.

Създаване на регистрация

Всеки потребител може да създаде своя регистрация в портала. Това става от меню „Вход/Регистрация“, след това „Регистрация“.


Отваря се страницата за въвеждане на данни на потребителя.


Потребителското име задължително трябва да бъде имейл адрес и да е уникално за системата.

За активиране на регистрацията (профила) се изпраща имейл с линк за активиране с еднократно генериран токън. Линкът за потвърждение на регистрацията е валиден 30 минути.

Системата дава възможност за повторно препращане на имейла за потвърждение, в случай че е бил блокиран от системата на потребителя.

Възстановяване на забравена парола

Линк „Забравена парола“ се показва на страницата за вход. Възможност за възстановяване на забравена парола има и от меню „Вход/Регистрация“.

           

Отваря се страница, в която потребителят да въведе имейл адреса, с който е регистриран.


Ако има регистрация в портала, на посочения имейл се изпраща линк за задаване на нова парола.


Линкът в имейла има ограничена валидност (30 минути). Кликването върху линка отвежда потребителя към форма за нова парола.

Изход / Прекратяване на сесията

Прекратяването на сесията на потребител става чрез опция „Изход“ от менюто.


При изход от профила, потребителят се пренасочва към началната страница на портала.

При неактивност от 30 минути, сесията на потребителя се прекратява автоматично (session_timeout) и потребителят се насочва към определена страница с информативно съобщение.


Редактиране на моя профил

Потребителят може да редактира данните в своя профил от меню „Профил“, след това „Информация“.


Запазване на промените по данните в профила на потребител изисква потвърждение чрез въвеждане на парола.


Паролата се променя от меню „Профил“, след това „Сигурност“.


Получаване на автоматични известия (регистрирани потребители)

Потребителят автоматично получава известия на имейл адреса, който е регистриран в профила му, за следните събития:

  • ·        успешна регистрация

  • ·        промяна на данните в профила на потребителя
Достъпност